UNIFE

Udruženje europske željezničke industrije (UNIFE)

UNIFE – Udruženje europske željezničke industrije nekad je bio zastupljen u tri udruge:

  • AICMR;
  • AFEDEF i
  • CELTE.

Sve ove tri udruge imale su sjedište u Francuskoj.

Uz otvaranje jedinstvenog tržišta 1993. godine bilo je potrebno usredočiti se na europska pitanja prijevoza, stoga su se navedene tri udruge odlučile spojiti u UNIFE.

Godine 1992., sjedište UNIFE-a preseljeno je Bruxelles. Danas UNIFE izravno zastupaju eurospke tvrtke odgovorne za projektiranje, proizvodnju, održavanje i obnovu željezničkog prijevozničkog sustava, podusstava i pripadajuće opreme. Članovi ove udruge većinom su nacionalne udruge željezničke industrije,

Uloga UNIFE-a je da predstavlja interese svojih članica na europskoj i međunarodnoj razini, a misija je pro-aktivno djelovanje u razvijanju okruženja u kojem članice mogu pružiti konkurentne željezničke sustave za povećanje željezničkog prometa.

UNIFE ima 2 razine članstva i to:

  • punopravni;
  • pridruženi.

Punopravni članovi su tvrtke koje su upravljane načelima industrijsko privatnog poduzeća i osnovano na području Europskog gospodarskog prostora ili u Švicarskoj, koji su uključeni u dizajn, razvoj, proizvodnju, rad, održavanje, obnavljanje ili popravak i montažu materijala dizajniranih za željeznički pdijevoz i udruženja povezane sa konzultantskim djelatnostima.

Pidruženi članovi su poduzeća koja su upravljana u skladu s načelim privatnih poduzeća, a ne ispunjavaju uvjete da postanu punopravnoim članicom, kao i profesionalnih organizacija i udruga povezanih s europskim željezničkim prijeovzom.

O učlanjenju u UNIFE odlučuje Predsjedništvo i podnosi na ratifikaciju Glavnoj skupištini.

Iznos članarine temelji se na godišnjem prometu poduzeća.

Više o organizacijskoj sturkturi UNIFE-a možete pogledati ovdje.

Izvor: UNIFE